Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Galgbackar och avrättningar

Söndag 15 oktober kl 13-15.30

De sista avrättningarna

Tusentals människor hade samlats vid Tingbergs kulle den 22 april 1857 för att se Karl Gustav Björk och Anders Daniel Nattsén betala med sitt liv för sina brott. Trots att det nu  gått 160 år är det fortfarande lika fängslande som fruktansvärt att ta del av berättelsen om de sista avrättningarna i Lödöse. På söndag kan du se yxan som användes, få veta mer om avrättningsplatser i området och besöka galgbacken tillsammans med Lödöse museum.
Lödöse museum har bjudit in Niklas Ytterberg, antikvarie på Länsstyrelsen och expert på avrättningsplatser i Västsverige. Han berättar om galgbackar och avrättningsplatser i Göta älvdalen. Därefter tar vi våra egna bilar bort till Tingbergs kulle och promenerar upp till galgbacken där vår guide berättar om de sista avrättningarna där. 

Det är våra huvuden som fallit för den

Yxan som användes denna dag i april såldes på 1930-talet på auktion. Dåvarande museichefen i Alingsås, Anna Norlander, var närvarande vid auktionen liksom chefen för Göteborgs naturhistoriska museum. Båda ville köpa yxan, men Anna sa;

Snälla intendenten, låt oss få köpa yxan. Det är faktiskt våra huvuden som fallit för den.


Yxan följde med Anna till Alingsås museum där den finns än idag. Lödöse museum har lånat in den tillfälligt, och yxan kommer att visas upp på museet från denna dag och ett år framöver.

Kl 13-14 Niklas Ytterberg håller föredraget "Galgbackar och avrättningsplatser i Göta älvdalen"..

Kl 14.30-15.30 Visning på Tingbergs kulle. 

Välkomna!

Kontakt och mer information

Programansvarig: Liselotte Öhrling
E-post: liselotte.orling@vgregion.se
Tfn: 0761-389603

Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:27