Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Mårten Gås

Lördag 11 november kl 11-16

Mat, dans och föredrag

Mårtensafton är en högtid som firas den 10 november, men högtidsdagen var från början Mårtensmässan den 11 november. Man brukade fira denna dag i hela Sverige, men nuförtiden är det vanligast att man firar i Skåne och delar av Blekinge – och på Lödöse museum. Denna dag kan du njuta av mat, dans, teater och föredrag.

En ny gammal tradition

På lördag 11 november kan man fira Mårtensmäss på Lödöse museum, i traditionsenlig anda. Mårtensafton är en högtid som, liksom många andra högtider, cirkulerar mycket kring maten kopplat till dagen. I 1850-talets Stockholm skapades den meny man kanske vanligtvis kopplar till Mårtensfirandet, nämligen svartsoppa, gås och skånsk äppelkaka. Innan den "nya" menyn fick spridning så åt man istället lutfisk till förrätt, gås och sedan risgrynsgröt till efterrätt.

Den ofrivillige biskopen

Att man äter gås sägs kunna hänvisas till att dagen firas till ära av Den helige Martinus. Han levde på 300-talet e.Kr och var en romersk soldat från det område som idag är Ungern. Enligt sägnen så ville invånarna i staden den franska staden Tours göra Martinus till biskop, men det ville inte han själv. Den 11 november år 371 gömde sig därför Martinus bland gässen, men de kacklade och avslöjade honom så han blev utsedd till biskop i alla fall. Gässen åts som straff för att de avslöjat honom.

En dag full med mat och dans

Vi har äran att denna dag presentera Daniel Serra, arkeolog som forskat på historisk matkultur. Han kommer att hålla ett föredrag där han berättar om Mat och tid under medeltid och renässans.

Något av det viktigaste i vårt liv är maten. Vi möts, minns och uttrycker oss genom mat. Matkultur låter oss förstå och uppleva vår omvärld. Maten är därför även ett kraftfullt verktyg för att förmedla förståelse och kunskap om förfluten tid.


                                                        ~ skriver Daniel Serra på sin hemsida

Under dagen kommer du kunna smaka på mat efter medeltida recept och det kommer även bjudas upp till dans - du hänger väl med!


Program

Kl 12.00 Sankt Martin – helgonet som bröt mot lagen. Ett föredrag av Marie Schmidt, ca 20 min.
Kl 13.00 Mat och tid under medeltid och renässans. Föredrag av Daniel Serra.
Kl 14.30 Mårtensspel. Hjärtum-Västerlanda församling spelar upp en teater om Sankt Mårten.
Kl 15.00 Ringdans

Arrangemanget är gratis.


För mer information:

E-post: marie.schmidt@vgregion.se
Tfn: 0700-206336

Kontakt och mer information

Programansvarig: Liselotte Öhrling
E-post: liselotte.ohrling@vgregion.se
Tfn: 0761-389603

Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:27