Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Unik keramik

Sonia Jeffrey och Torbjörn Brorsson berättar om spännande forskningsresultat på unik keramik från Lödöse. Ni får en bakgrund till den publika utgrävning av en förmodad keramikugn som kommer att ske under Kulturarvsdagarna i Lödöse i september. Missa inte detta!

Lödöse museum är glada över att tillsammans med Kontoret för keramiska studier kunna presentera helt nya forskningsresultat från ett unikt projekt. Resultat som innebär att det medeltida Lödöses historia nu blir rikare och fylligare än tidigare. Keramik som man tidigare trott var importerad är faktiskt lokalt producerad.

Ett pågående projekt

Det är Sonia Jeffrey, Lödöse museum, och Torbjörn Brorsson, Kontoret för keramiska studier, som har fått möjlighet att arbeta med att klassificera all keramik, cirka 50 000 skärvor funna i Lödöse, efter typ och ursprung. Arbetet görs på deltid och har pågått under tre år nu, med hjälp av stipendiemedel från Lennart J Hägglunds stiftelse, på Göteborgs universitet.

Grundämnenas "fingeravtryck" ger svar

Efter att ha gått igenom hälften av materialet kan man redan fastställa ett banbrytande resultat. Det är inte enbart importerad keramik i Lödöse. Man har tillverkat keramik i Lödöse under hela medeltiden, och flera olika typer. Det är naturvetenskapligt fastlagt med hjälp av en metod som kallas ICP-MS analys, där man kan se var skärvan är tillverkad. Kombinationen av kemiska grundämnen i leran ger ett unikt ”fingeravtryck” som matchats med leran i lokalproducerat tegel. Detta är första gången som man kunnat belägga den här typen av produktion på en plats i Norden och inom keramikforskningen är det sensationellt!

Kom och lyssna på Sonia och Torbjörn när de berättar mer om sin spännande forskning på Arkeologidagen den 27 augusti på Lödöse museum kl 13.

Gratis, ingen föranmälan krävs

Grävning i Lödöse

Föreläsningen den 27 augusti blir som en förberedelse och fördjupning inför den publika arkeologiska grävning som kommer att ske under Kulturarvsdagarna 9 och 10 september i Lödöse. Förra gången det gjordes en utgrävning i Lödöse var då man letade efter en medeltida glashytta, en forskningsgrävning under 2007. Denna gång söker vi en keramikugn, och inte vilken som helst - om vi hittar en så är det första gången i Norden som man påträffar en keramikugn i en medeltida stad!

Läs mer om grävningen under Kulturarvsdagarna här.

Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:27