Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Örtagården

Innehållet kunde inte laddas

Välkommen till örtagården vid Lödöse museum. Här berättar vi om de medeltida örternas medicinska egenskaper, folktro och kuriosa kring dem. Örtagården är en oas för alla sinnen och en plats att bli inspirerad av.

Vid vackert väder kan man avnjuta sitt fika i här, omgiven av bisurr och blomsterdoft. På somrarna har vi tillfälliga utställningar och arrangemang här. Intill Örtagården finns en bikupa och en informationstavla om hur den fungerar.

Den medeltida örtagården

Intresset för att samla in medicinalväxter har funnits i Norden sedan forntiden. På medeltiden införde munkar och nunnor en rad nya växter som odlades i klostrens örtagårdar, exempelvis dill, salvia och fänkål. Växternas läkande egenskaper och råd kring deras användning nedtecknades i handskrivna manuskript. Bland örter som nämns finns lavendel, malört och citronmeliss.

Meditation och medicinalväxter

I de medeltida klostrens örtagårdar odlades medicinal- och köksväxter, men där fanns också plats för meditation. Odlingsbäddarna var ofta upphöjda och byggda av flätad pil, tegel eller sten. Många örtagårdar hade brunnar och spaljéer för klätterväxter. I anslutning till örtagården fanns ofta en fruktträdgård och en kålgård. I klostret torkades och destillerades de skördade örterna för tillredning av bland annat salvor och dekokter.

En andlig roll

Den medeltida örtagården hade en viktig andlig roll, då den ansågs vara en jordisk symbol för paradiset. Flera blommor förknippades med jungfru Maria, framför allt rosen som symboliserade hennes skönhet, och den vita madonnaliljan som symboliserade hennes renhet. Ett dominikanerkloster grundades i Lödöse år 1243. vid utgrävningen av klostret hittade man rötter från äppelträd, en indikation om att det kanske också funnits en örtagård.

Levande utställningsmiljö

Örtagården vid Lödöse museum är en levande utställningsmiljö under ständig förändring, inspirerad av vad vi känner till om de medeltida örtagårdarna. Sommartid finns sittplatser i örtagården där man kan slå sig ned och njuta en stund av de vackra färgerna och formerna. Gångarna är grusade och i mitten finns en brunn med härligt porlande vatten. Passa på att vid ett besök hos oss uppleva den rofyllda miljön och stifta närmare bekantskap med de många växterna som finns i Örtagården.

Senast uppdaterad: 2016-12-13 15:22