Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Medeltida liv

 • En målad bild med solstrålar. En text lyder "Lödöse museum presenterar: Medeltida Liv".
  Bild 1 av 10
 • Ett blått rum, med en målad bil i förgrunden. På bilden syns människor i medeltidskläder. I bakgrunden ser man en monter på håll, med föremål i.
  Bild 2 av 10
 • Översiktsbild över ett rum som kallas "ankomsten". Det är blå väggar, och en monter med föremål, en modell av en båt, och två stora skärmar där filmer spelas upp.
  Bild 3 av 10
 • Det är en översiktsbild över ett rum som kallas "Torget". Det är uppbyggda miljöer som ska föreställa medeltida handelsbodar. I bodarna finns montrar med föemål. I mitten av rummet står en konstruktion av trä med en in byggd skärm. På skärmen visas filmer i form av skuggspel.
  Bild 4 av 10
 • På bilden syns en pappa med sina två små barn suddigt i bakgrunden. I förgrunden ser man en trämodell över hus och kyrkor som ska föreställa Lödöse under medeltiden.
  Bild 5 av 10
 • En närbild på en av skyltarna i utställningen. På bilden syns två tecknade figurer som ska föreställa vikingar, med en pratbubbla.
  Bild 6 av 10
 • På bilden syns en monter med föremål. Färgen i montern är ljusbrun.
  Bild 7 av 10
 • På bilden syns en pappa med sitt barn. De står i ett stort ljust rum med tegelväggar. I förgrunden syns ett träd. I bakgrunden står en kärra av trä. Pappan och barnet tittar på en karta som sitter på väggen.
  Bild 8 av 10
 • Det är ett stort rum med bruna väggar. I förgrunden syns skyltdockor med medeltida kläder. Bredvid dem sitter en pappa med sina två små barn och provar medeltida hattar och mössor.
  Bild 9 av 10
 • En närbild på medeltida föremål i en monter. Det är ett knivfodral i trä, en svärdsskida i läder, och ett spelbräde i trä.
  Bild 10 av 10

Välkomna till Medeltida liv! Vikingen Kol, Rodger remslagare, Johan skräddare, Tala Priswalk, Mattis Smidh, Prinsessan Ingeborg, Katarina Sängestaka, munken Skedulf. Dessa är alla personer som bott i, eller vid något tillfälle befunnit sig i Lödöse. Hur var livet för dem i den medeltida staden? Hur bodde man? Vad gjorde munkarna? Hur var livet för en ung flicka?

Medeltida liv

Museets nya basutställning berättar om Lödöse under medeltiden och människorna som en gång bodde där. I utställningen finns föremål som invånarna lämnat efter sig, och som tillsammans formar spännande och rörande historier om livets små och stora händelser.

Det medeltida samhället och människornas tillvaro var på många sätt annorlunda från hur vi har det i Sverige idag. Men att vara människa, med allt vad det innebär, är trots allt sig likt. Drömmar, känslor, relationer - allt detta var lika viktigt och verkligt för människorna i Lödöse för 800 år sedan.

Välkommen till Medeltida Liv - man kan bli förvånad både av hur mycket, men ibland även av hur lite, som hänt sedan medeltiden..

Museet är öppet

Lödöse museum är öppet för publik med anpassningar efter rådande restriktioner.

KLICKA HÄR för att läsa mer om hur vi jobbar med att skapa ett tryggt och säkert besök.

Film och radio

Lär dig mer om recept, hygien och medicin, dyk ned i diverse medeltidsfenomen eller följ med på arkeologisk utgrävning och in bakom kulisserna i museets verksamhet.

Senast uppdaterad: 2021-09-09 13:46