Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Föredrag: Utgrävningarna i Edsleskog

Edsleskogs kyrka

Välkommen på föredrag om utgrävningarna i Edsleskog torsdag 28 oktober kl. 18-19. Grävledarna Anton Lazarides och Anna Beckman berättar hela historien om varför Edsleskog fångade vårt intresse, vad man har grävt fram och hur man tolkat resultaten. Även en del fynd kommer att visas upp.

I början av 1200-talet var Dalsland en otillgänglig, skogig gränsbygd. Ändå var det här, i en liten perifer socken i norra Dalsland, som man lät bygga dåtida Sveriges största och monumentala byggnadsverk – tegelkyrkan i Edsleskog. Varför i all sin dar gjorde man det? År 2019 påbörjade Lödöse museum ett omfattande forskningsprojekt kring Edsleskogs gamla kyrka. Åter väcktes historien om en spännande helgonlegend och en magnifik storkyrka i det skogsrika Dalsland.

Oväntade resultat

Planen var att utgrävningen av kyrkan år 2020 skulle bli den sista, åtminstone på ett tag. Men efter att arkeologerna fick reda på resultaten av prover som analyserats väcktes nya frågor. Det var framför allt två kol 14-dateringar som gav oväntade resultat. Det ena togs i en grav i norra sidoskeppet och visade att kvinnan i graven dött någon gång mellan år 1061 och 1156 e. Kr. Det andra togs i ett lager från ett tidigt skede i absiden och gav en datering mellan år 777 och 993 e. Kr. De här två dateringarna är antingen ett tecken på att tegelkyrkan är äldre än vad vi tidigare trott, eller att det har funnits något annat på platsen tidigare.

Det blev således ännu en utgrävning under augusti 2021 – kom och hör grävledarna Anton Lazarides och Anna Beckman berätta om projektet. Vad har man hittat och hur tolkas resultaten? Även en del fynd kommer att visas upp på plats.

När: Torsdag 28 oktober kl. 18-19
Var: Hörsalen, Lödöse museum

Välkomna!

 

 

Senast uppdaterad: 2021-10-26 08:24