Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Stickcafé

Stickning

Välkommen till höstens andra stickcafé lördagen 12 oktober kl. 13-16! Vi fikar, umgås och inspirerar varandra på det textila området. Ingen föranmälan, gratis. Även lördag 16 november kl. 13-16.

Välkommen till höstens andra stickcafé lördagen 12 oktober kl. 13-16! Vi fikar, umgås och inspirerar varandra på det textila området. Ingen föranmälan, gratis. Även lördag 16 november kl. 13-16.

Stickning genom historien:

Det är svårt att säga när stickningen uppfanns, men några av de äldsta avbildningarna av stickning är från Italien och Tyskland från 1300-talet. Man har dock stickat mycket längre än så, åtminstonde sedan 1000-talet e.Kr, då man hittat ett par stickade sockar i Egypten från denna tid.

 Stickningstekniken kom till Norden under 1500-talet. Flera brev från Nordiska sjuårskriget visar att danska officerare skrivit hem till sina kära och begärt stickade strumpor översända. I biskop Jens Nilssens visiationsböcker från 1574-1597 anges att Karine Gyldenstierne lärde sig att sticka då hon sattes i kloster 1550.

 Under 1600-talet konkurrerade stickningen ut den tidigare nålbindningstekniken. Ullgarn var lätt och billigt att få tag i och stickade alster ansågs vackrare och det gick mycket fortare att sticka, jämfört med att nålbinda.

 Idag är många plagg stickade. Fabriksstickat elastiskt tyg används till exempelvis i t-shirtar och underkläder kallas trikå. Under senare årtionden har stickning återigen kommit på modet. Det finns för närvarande många stickade plagg i modeaffärerna som ofta maskinstickade.

 En äldre teknik än virkning och och stickning är nålbindning. Missa inte nålbindningscafét söndagen den 9 oktober kl. 14-16. Nålbindning är en teknik som kan spåras ända tillbaks till stenåldern. Vi kommer plocka fram den nålbundna Lödösevanten ur magasinet från 1100-talet.

 Träffarna är kostnadsfria och kräver ingen föranmälan.

Kontakt och information

Programansvarig: Liselotte Öhrling
E-post: liselotte.ohrling@vgregion.se
Tfn: 0761-389603

Senast uppdaterad: 2019-09-10 16:25