Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Krukmakarens verkstad

flera föremål i lera som håller på att torka.
Fotograf: CC BY: Gülbin Kulbay/Picea kulturarv.

Välkommen till Krukmakarens verkstad! Prova på att ringla ett eget föremål i lera och dekorera det med medeltida mönster tisdag 29 oktober kl. 11-15.

Tycker du att det är roligt att skapa med händerna? Och att det är ännu roligare om det är lite kletigt dessutom? Då är du välkommen till Krukmakarens verkstad under höstlovet!

Medeltida keramik

Här får du prova på keramiska hantverkstekniker som användes under medeltiden, när staden Lödöse hade sina glansdagar. Keramiken i staden tillverkades dels lokalt genom ringling och/eller drejning och var både odekorerad och dekorerad.

Främst bestod keramiken av lergods. Under senare delen av medeltiden, från ca 1500-talet, importerades mer och mer stengodsmaterial från Tyskland, Nederländerna och Frankrike. De var ofta dekorerade med olika figurer som blommor, porträtt och/eller sköldar och skapades genom att leran trycktes i en tryckform för att sedan sättas fast på kärl.

Tillverka egen unik keramik

När du besöker Krukmakarens verkstad får du möjlighet att ringla ett föremål och/eller trycka en figur i de tryckformar som tagits fram från keramiken som har hittats under utgrävningarna av grannstaden Nya Lödöse. 

När: Tisdag 29 oktober kl. 11-16.
Var: Lödöse museum, hörsalen
Hur: Drop in hela dagen

Allt är gratis, ingen föranmälan krävs.

Om Krukmakarens verkstad

Krukmakarens verkstad är en del av Picea kulturarv. Gülbin Kulbay, som håller i workshopen, har en masterexamen i arkeologi. Hon har arbetat som arkeolog i olika delar av Sverige, Turkiet och Cypern. Gülbin driver även sin egen keramikverkstad "Studio Gülbin".

Länkar för mer information:
www.piceakulturarv.se

 

 

Senast uppdaterad: 2019-09-24 10:59