Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Föredrag: Lokal arkeologi och byggnadsvård

gravröse

Välkommen till två föredrag om lokal arkeologi och byggnadsvård i Lilla Edet och Västra Götaland torsdag 31 oktober kl. 18.

Äntligen!

Nu har ni chansen att träffa Anni Bergström, byggnadsantikvarie, och Mats Hellgren, arkeolog. Båda jobbar för Västarvet och är verksamma inom Västra Götaland och Lilla Edet. De har sina arbetsplatser på Lödöse museum - ja, när de inte är ute och arbetar förstås, vilket de är ganska ofta. 
Vi är så glada att presentera dessa två medarbetare, som inte syns så ofta utåt på museet, men som gör så mycket för kulturmiljön, både i Lilla Edet och i regionen.

Vad håller de på med, egentligen?

Passa på att höra dem berätta vad de gör när de är ute; om lokal arkeologi och byggnadsvård. Kanske har du frågor du alltid velat ställa om hur du bäst renoverar dina gamla fönster? Eller vad som gäller om du har en fornlämning registrerad på din mark? Kanske vill du bara höra på vad Anni och Mats har att berätta, du är välkommen oavsett.

Kl. 18 Mats Hellgren: Gravrösen i Västra Götalands län
Det finns över 4000 registrerade gravrösen i Västra Götalands län. I samband med en genomgång av dessa kunde flera intressanta iakttagelser göras. Till exempel hur många gravar har undersökt, vilka fynd har hittats, vilka är dateringarna, finns det likheter och skillnader av gravrösena i länet?
Dessa frågor och mycket mer kommer redogöras under föredraget.

Kl. 18.30 Anni Bergström: Hus i Lilla Edet att vårda och värna
Lilla Edets kommun har en rik och intressant historia som har satt avtryck i hus och landskap. Den stora pulsådern som Göta älv utgör har präglat livet för traktens folk. Ibland som en hindrande gräns mellan länder men mest som en transportväg för människor och varor att färdas på. Följ med på en snabbtur genom kommunen från medeltidens kyrkor över bondgårdar, stora gods och varvsmiljöer till industrisamhällets platser. 

Kontakt och information

Programansvarig: Liselotte Öhrling
E-post: liselotte.ohrling@vgregion.se
Tfn: 0761-389603

Senast uppdaterad: 2019-10-10 13:09