Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Stickcafé

Garnnystan i korg

Välkommen till höstens sista stickcafé lördagen 16 november kl. 13-16! Vi fikar, umgås och inspirerar varandra på det textila området. Ingen föranmälan, gratis.

Stickning genom historien:

Det är svårt att säga när stickningen uppfanns, men några av de äldsta avbildningarna av stickning är från Italien och Tyskland från 1300-talet. Man har dock stickat mycket längre än så, åtminstonde sedan 1000-talet e.Kr, då man hittat ett par stickade sockar i Egypten från denna tid.

Stickningstekniken kom till Norden under 1500-talet. Flera brev från Nordiska sjuårskriget visar att danska officerare skrivit hem till sina kära och begärt stickade strumpor översända. I biskop Jens Nilssens visiationsböcker från 1574-1597 anges att Karine Gyldenstierne lärde sig att sticka då hon sattes i kloster 1550.

Under 1600-talet konkurrerade stickningen ut den tidigare nålbindningstekniken. Ullgarn var lätt och billigt att få tag i och stickade alster ansågs vackrare och det gick mycket fortare att sticka, jämfört med att nålbinda.

Idag är många plagg stickade. Fabriksstickat elastiskt tyg används till exempelvis i t-shirtar och underkläder kallas trikå. Under senare årtionden har stickning återigen kommit på modet. Det finns för närvarande många stickade plagg i modeaffärerna som ofta maskinstickade.

En äldre teknik än virkning och och stickning är nålbindning. Missa inte nålbindningscafét söndagen den 9 oktober kl. 14-16. Nålbindning är en teknik som kan spåras ända tillbaks till stenåldern. Vi kommer plocka fram den nålbundna Lödösevanten ur magasinet från 1100-talet.

Träffarna är kostnadsfria och kräver ingen föranmälan.

Kontakt och information

Programansvarig: Liselotte Öhrling
E-post: liselotte.ohrling@vgregion.se
Tfn: 0761-389603

Senast uppdaterad: 2019-09-03 14:42