Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Föredrag: Bronserna från Alingsås

Ett föremål av brons ligger på en sten

Arkeologerna Johanna Lega och Mats Hellgren var med och grävde ut de spektakulära bronsåldersfynden i Alingsås tidigare i år. Hör dem berätta om utgrävningen och föremålen som saknar motstycke inom svensk arkeologi. Torsdag 25 november kl. 18-19.

Arkeologerna Johanna Lega och Mats Hellgren var med och grävde ut de spektakulära bronsåldersfynden i Alingsås tidigare i år. Hör dem berätta om utgrävningen och föremålen som saknar motstycke inom svensk arkeologi. Torsdag 25 november kl. 18-19.

Det var i april i år som Länsstyrelsen Västra Götaland fick in en anmälan om ett fornfynd från en man som hade hittat några till synes handgjorda bronsföremål i skogen i Alingsåstrakten. Det visade sig vara ett fynd från slutet av yngre bronsålder, sannolikt perioden mellan 750 och 500 f kr. De flesta fynden utgörs av bronsföremål som kan associeras med en högstatuskvinna från bronsåldern och har använts till att smycka olika kroppsdelar. Länsstyrelsen gav våra arkeologer och konservatorer i uppdrag att genomföra en arkeologisk efterundersökning, och totalt hittades ett 50-tal hela eller större delar av föremål. Dessutom hittades ett 20-tal obestämbara bronsfragment och ett 10-tal järnfragment.

– För oss som arkeologer är det väldigt ovanligt att hitta depåfynd och det är givetvis en häftig känsla. De här bronsföremålen är både ovanliga och fantastiskt välbevarade med tanke på sin ålder, säger Mats Hellgren.

Största fyndet i Sverige

Fyndet består av bland annat halsringar, dräktnålar, spiraler, kedjor, en tutulus (klädes- eller bältesprydnad), en holkyxa samt restprodukter från bronsgjutning. Även en drivstav till häst som man tror kan ha använts för att stimulera och sporra hästar hittades, en typ av föremål som tidigare har påträffats i Danmark men inte i Sverige. Fyndet utgörs huvudsakligen av praktföremål för personlig utsmyckning och är ett av de mest spektakulära och största depåfynd från yngre bronsåldern som någonsin gjorts, inte bara i Västsverige utan hela Sverige.

Missa inte chansen att få tal del av historien av detta makalösa fynd!

När: torsdag 25 november kl. 18-19
Hur: Ingen föranmälan krävs, begränsat antal platser.
Gratis.

Senast uppdaterad: 2021-09-29 11:56