Utgrävningen - visning, grillning och fyndletning

en arkeolog gräver i jorden

Måndag 20 maj kl. 14-18

Den arkeologiska forskningsutgrävning som utfördes under hösten 2018 i hamnområdet i Lödöse, där mycket spännande resultat hittades, fortsätter nu i utökad form på samma plats.

– Platsen är unik eftersom de arkeologiska lämningarna inte har förstörts av sentida jordbruk. I resten av Lödöse har mycket utav de senmedeltida och tidigmoderna lämningarna från tiden omkring år 1300 till 1600 plöjts bort och förstörts, berättar Anton Lazarides, antikvarie och arkeolog på Lödöse museum.

Största grävningen i Lödöse på flera decennier

Undersökningen kommer att fokusera på att öppna upp en större yta för att få en tydligare bild av hur byggnadslämningarna hänger samman, men även gräva djupare och nå de tidigare medeltida lämningarna. Grävningsytan kommer vara den största sammanhängande ytan som har öppnats i Lödöse på flera decennier.

– Det ska bli väldigt spännande att få fortsätta att undersöka hamnområdet. Vi hoppas att några av de många frågetecken som skapades i samband med förra årets grävning kan besvaras säger Anton Lazarides.

Visning, grillning och leta fynd

Den 20 maj kommer det hållas visningar av undersökningsplatsen och möjlighet att få kika på fynden som arkeologerna har hittat. Om vädret tillåter så plockar vi även fram grillen och bjuder på lite tilltugg.

– Vi har ju tidigare bjudit in till Grilla (med) en arkeolog på grillplatsen bakom museet. Vi hoppas att det kanske är fler som kommer om vi håller till vid utgrävningsplatsen den här gången, när vi kan se det vi pratar om och visa fynden som kommit fram. Dessutom kommer det även vid det här tillfället finnas möjlighet att leta fynd i jordhögarna och bli lite gött skitig under naglarna, avslutar Liselotte Öhrling.

Visning och fyndletning kl. 14, 15.30 och 17

Välkomna!

Kontakt och information

Programansvarig: Liselotte Öhrling
E-post: liselotte.ohrling@vgregion.se
Tfn: 0761-389603

Senast uppdaterad: 2019-05-08 14:49