Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Samerna i arkeologin och historien

Samiska flaggan

Lördag 8 februari kl. 14-16 bjuder Stödföreningen för Lödöse museum och Föreningen Norden i Lilla Edet in till föredrag av Marie Schmidt, arkeolog vid Lödöse museum. Efteråt bjuder Stödföreningen på fika med tillfälle för frågor och samtal.

Den 6 februari är det Samernas nationaldag. Den firas över hela Sápmi. Det första firandet skedde i samband med inledandet av FN:s internationella urbefolkningsår 1993 i Jokkmokk.

Föredrag och fika - det vill du inte missa!

Vi vill uppmärksamma Samernas nationaldag, om än i efterhand, den 8 februari på Lödöse museum. Klockan 14.00 håller Marie Schmidt föredraget "Spåren efter de vandrande folken i norr - samerna i arkeologin och historien". Därefter bjuds det på fika och tillfälle för frågor och samtal.

Till minne av första landsmötet

Datumet för nationaldagen, den 6 februari, valdes för att hedra minnet av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917. Landsmötet i Trondheim samlade för första gången samer från norr till söder över nationsgränserna för att diskutera och belysa gemensamma frågor. 

Flaggan - för alla samer

Den samiska flaggan är gemensam för alla samer. Den godkändes den 15 augusti 1986 av Samerådets 13:e Samekonferens i Åre. Cirkeln är en symbol för både solen och månen. Solringen är röd och månringen är blå. Flaggans färger, röd, blå, grön och gul kommer från den traditionella samiska dräkten.

När: Lördagen 8 februari kl. 14-16.
Var: Hörsalen, Lödöse museum.
Gratis. 

Dagen arrangeras i samarbete mellan Stödföreningen för Lödöse museum, Föreningen Norden i Lilla Edet och Lödöse museum.

Senast uppdaterad: 2020-01-13 11:46