Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Föredrag: Gastar, gengångare och zombier

en hand sticker upp ur en grav

Kontakt och information

Programansvarig: Liselotte Öhrling
E-post: liselotte.ohrling@vgregion.se
Tfn: 0761-389603

Välkommen till ett gastkramande föredrag den 5 mars kl. 13 - om du törs! Tommy Kuusela berättar om olika dödväsen från vikingatid fram till nu.

Gastar, gengångare och zombier: Om dödsväsen i svensk folktro och populärkultur

Tron på ett liv efter döden finns över hela världen och är uråldrig. Men det finns också en skräck för att de döda ska ”gå igen” och sprida oro hos de levande. Enligt äldre tiders folktro fanns det ingen anledning att frukta den som levt ett fridfullt liv. Värre var det med sådana som inte dött en naturlig död, som ryckts bort plötsligt eller våldsamt. En sådan person kunde återvända och sprida skräck. Den som kom i kontakt med en sådan kunde bli ”gastkramad”. För att förhindra detta och skydda sig mot de döda fanns olika medel.

I föredraget berättas det även om äldre vikingatida föreställningar om dödsväsen och jämförelser dras till gengångare i populärkulturen, där till exempel zombien i dag är en omåttligt populär figur.

Observera att föredraget inte är lämpligt för barn! 

 

Föredragshållaren Tommy Kuusela är fil. dr i religionshistoria och forskare vid Institutet för språk och folkminnen, som du kan läsa mer om genom att klicka här.

Senast uppdaterad: 2020-02-04 11:45