Föredrag: Triss i arkeologi

Torsdagen 12 oktober kl. 18
Välkomna på en föredragskväll i arkeologins tecken
Museets arkeologer/antikvarier håller korta föredrag om aktuella projekt de har på gång eller nyligen avslutat. Nedan finner du en kort beskrivning om respektive föredrag.
Nya rön om barkgravarna från Nödinge kyrka med Astrid Lennblad och Anna Beckman
Övergången mellan vikingatid och medeltid i Skandinavien, omkring 1000 e. Kr., är en period full av förändring, då gamla hedniska traditioner mötte nya seder inspirerade av kristnandets långsamma process. År 1981 blev arkeologer från dåvarande Älvsborgs länsmuseum förvånade över att hitta flera vikingatida och tidigmedeltida begravningar under Nödinge kyrka, byggd år 1727. Flera av de döda hade begravts i olika former av bark- och näverkistor eller svepningar, ett gravskick som är mycket ovanligt i västsvenska sammanhang. Det senaste åren har Lödöse museum bedrivit ett forskningsprojekt för att med naturvetenskapliga metoder få ny kunskap om de begravda individerna i Nödinge, samt öka kunskapen om bark- och näverbegravningar i regionen. Nu presenteras de preliminära resultaten av projektet.
Utgrävningarna av Åmåls medeltida kyrka med Anton Lazarides
I våras grävde arkeologerna från Lödöse museum fram Åmåls medeltida kyrka. Den hade varit gömd under marken i drygt 350 år. Platsen för kyrkan återupptäcktes först i samband med en markradarundersökning 2022, men att det funnits en medeltida kyrka i Åmål har varit känt genom historiska dokument som beskriver en liten träkyrka. När Lödöse museum det påföljande året undersökte kyrkan var resultatet dock förvånande. Istället för en förväntad träkyrka hittades fundament till en medeltida stenkyrka.
Dominikanerordens kloster i Lödöse med Philip Blomqvist
Det medeltida dominikanerklostret i Lödöse har alltid varit lite av ett mysterium. Det har genomförts flera arkeologiska undersökningar i området, med den första under ledning av Carl af Ugglas 1916–1920, där klosterkyrkan undersöktes. Senare undersökningar, ledda av Rune Ekre på 1960-talet, berörde också klosterlämningar. Huvudsakligen har undersökningarna fokuserat på klosterkyrkan och senare myntslagning i Lödöse, med mycket opublicerat material kvar att utforska och sammanställa. Detta tar arkeologerna Philip Blomqvist och Astrid Lennblad nu tag i med ett nytt projekt som avser belysa och bidra med ny kunskap om Lödöses medeltida kloster.
När: torsdagen 12 oktober kl. 18
Var: Lödöse museum, hörsalen
Hur: Gratis, ingen föranmälan krävs
Kontakt
Programansvarig
Ida Hilmér
E-post: ida.hilmer@vgregion.se
Telefon: 0761-389603