Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Föredrag: Västsverige under 1300-talet

Ett sigill med hertiginnan Ingeborg på

Välkommen på föredrag om Hertiginnan Ingeborgs Västsverige under 1300-talet torsdag 20 oktober kl. 18. Föredragshållare är Thomas Karlsson, författare till boken med samma namn.

En kaotisk tid

1300-talet kom att bli en kaotisk tid i Sverige med flera inbördeskrig och uppror mot de regerande kungarna. Hertiginnan Ingeborg och hennes familj var starkt involverad i dessa skeden. Men vad var bakgrunden till denna röriga period? Författaren Thomas Karlsson vill försöka skapa en bild av händelser och personer redan under 1200-talet som triggade igång många av situationerna, och kommer därvid in en del i händelserna under 1300-talet. 

I föredraget Hertiginnan Ingeborgs Västsverige under 1300-talet, och boken med samma namn,  beskriver Thomas Karlsson hur många av de historiska orterna och byggnaderna i Västsverige kom till eller vidareutvecklades under 1300-talet. Bland dessa finns Bohus fästning, Gullbergs fäste, Lödöse, Kungahälla, Marstrand, Varbergs fästning, Dalaborg, Ragnildsholmens borg, Axevalla fästning, Lindholmens slott, Älvsborg, Hunehals borg, Ekholms slott och Aranäs. Vid platsbeskrivningarna tar boken sitt avstamp utifrån verkliga skeenden och personer i Sverige, Norge och Danmark. Det var dessa situationer som motiverade, och de personerna som skapade eller utvecklade byggnaderna och orterna.

När: Torsdag 20 oktober kl. 18
Var: Lödöse museum
Hur: Ingen föranmälan, bara att dyka upp.
Kostnad: 100 kr. (50 kr för medlemmar i Stödföreningen för Lödöse museum). Betalas på plats vid ankomst till föredraget.

✨ Varför bli medlem i Stödföreningen för Lödöse museum? ✨
✔  Förutom förmånliga priser på föredrag och musikkvällar så får du alltid 10% rabatt i museets butik och café (undantaget glass).
✔ Som medlem är du med och stödjer museets verksamhet. Stödföreningens främsta funktion är att bidra till museets publika funktion, ofta i form av ekonomiska bidrag som helt består av medlemsavgifter.
✔ Till exempel skulle museets Örtagård inte ha funnits om det inte vore för Stödföreningens ekonomiska bidrag, då Örtagården legat utanför museets budget sedan dess tillkomst för 25 år sedan. Läs mer om Örtagården här: https://www.lodosemuseum.se/ortagarden 
✔ Ett medlemsskap kostar 150 kr/kalenderår.
✔ Vill du bli medlem redan nu så swishar du 150 kr till 0708-999 830 (Torgny Söderlund, vice ordförande Stödföreningen för Lödöse museum). Skriv "medlem" och din mailadress.

Kontakt

Programansvarig

Liselotte Öhrling
E-post: liselotte.ohrling@vgregion.se
Telelfon: 0761-389603
(Ledig fredagar)

 

Senast uppdaterad: 2022-09-21 15:05