Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Elfängen - om Ivar Arosenius sista hem

En triptyk med svagt upplysta hemmiljöer

Lördagen 18 november kl. 13

Dick Claésson och Jonathan Westin berättar om arbetet med boken ELFÄNGEN, en bok om konstnären Ivar Arosenius sista hem i Älvängen, och om en plats som sedan länge är borta. Boken (med den ironiska genrebeteckningen ”en hembygdsbok”) är resultatet av ett nio år långt forskningsprojekt. I text och bild iscensätts här det försvunna hemmet. ELFÄNGEN är en bok som endast med viss möda låter sig beskrivas. Boken (som kombinerar vetenskaplig grundforskning med lekfull, konstnärlig gestaltning) är ett försök att skapa ett nytt slags förhållningssätt till historieskrivning och rekonstruktioner av det förflutnas platser och miljöer. I föredraget får vi projektet från de första trevande försöken att förstå platsen, till det minutiösa iscensättandet av hemmets liv.

Jonathan Westin är docent i kulturvård och vice föreståndare för Göteborgs forskningsinfrastruktur i digital humaniora. Han forskar om immersiva medier på museum, digitaliseringsprocesser och hur svårtillgängliga och hotade kulturmiljöer kan tillgängliggöras digitalt, både för forskare och allmänhet.

Dick Claésson är fil. dr i litteraturvetenskap, och sedan 2006 huvudredaktör för Litteraturbanken.se

När: Lördagen 18 november kl. 13

Var: Lödöse museum, hörsalen

Hur: Föredraget kostar 100 kr eller 50 kr om man är medlem i Lödöse museums stödförening. Föranmälan krävs och görs genom att swisha till 0708999830 (Torgny Söderlund) Skriv antalet personer som kommer i medelanderaden.

Detta föredrag görs i samarbete med Lödöse museums stödförening. Vill du bli stödmedlem och bidra till museets verksamhet? Föreningen har en årsavgift på 150 kronor. Som medlem har du 10 % rabatt i butik och kafé. Medlem blir du genom att betala in 150 kr via Swish eller Plusgiro.

Plusgiro 283242-6
Swish 1233511219 (skriv namn och adress)

Kontakt: Ingvar Ekbrand:
e-post: ingvar.ekbrand@telia.com
tel: 0707-131493

Kontakt

Programansvarig

Ida Hilmér
E-post: ida.hilmer@vgregion.se
Telefon: 0737-315401

Senast uppdaterad: 2023-10-05 14:27