Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Föredrag: Lödöse - en medeltida huvudstad

En modell av en medeltida stad med borg och trähus

Lördag 6 maj kl. 15

Föredrag av historikern Lars Gahrn: ”Lödöse - en medeltida huvudstad”

Lödöse var under medeltiden en av Sveriges "huvudstäder" (viktigaste städer) och den klart viktigaste i Västergötland. Under den första unionen med Norge på 1300-talet då Sverige och Norge hade gemensam kung, var Lödöse ofta residensstad för konungen och hans följe.

Den stora handelsstaden

Skara och Lödöse kan ses som en västsvensk motsvarighet till Uppsala och Stockholm. Uppsala var ärkebiskopsstaden och Stockholm den stora handelsstaden. Konungarna flyttade över från Uppsala till Stockholm. På samma sätt var Skara biskopsstaden och Lödöse den stora handelsstaden. Konungarna flyttade över från Skara till Lödöse.

Utgrävningarna i Lödöse har gett rika fynd, som berikar vår bild av medeltidens kulturhistoria. Rune Ekres bok om myntningen i Lödöse visar, vilka rika fynd man har hittat, och hur mycket dessa fynd kan säga oss, om de undersöks med noggrannhet och flit. Fler liknande böcker om fynd kan och bör utges.

Ett uppsving för medeltidsintresset

Lödösefynden och Lödöse museum har lett till ett uppsving för medeltidsintresset med Ljudaborg Kulturförening och dess teaterföreställningar, medeltida musik, medeltidsmarknader och torneringar, alltsammans vid och i samarbete med Lödöse museum.

Tyvärr har dock Lödöse i nutiden hamnat mellan stolarna, på betydande avstånd från både Göteborg och Skaraborg. Fler medlemmar till Stödföreningen för Lödöse museum är önskvärda och fler forskare som Rune Ekre. Många fler borde upptäcka Lödöse.
/Lars Gahrn

När: 6 maj kl. 15.00
Var: Lödöse museum
Hur: Gratis, ingen föranmälan krävs

Arrangör: Föreningen för Västgötalitteratur i samarbete med Lödöse museum

Kontakt

Programansvarig

Liselotte Öhrling
E-post: liselotte.ohrling@vgregion.se
Telelfon: 0761-389603
(Ledig fredagar)

 

Senast uppdaterad: 2023-02-02 15:14