Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Visning: En stad full av liv

överblick över en blå utställningshall med ett par montrar i bakgrunden

Lödöse var en av de första städerna i Sverige under medeltiden. Här har kungar och drottningar huserat, likväl som Heliga Birgitta. Men det storslagna med Lödöse museum är inte de medeltida kändisarnas forna närvaro, utan alla de föremål som Lödöseborna lämnat efter sig. Hur såg deras liv ut? Följ med in i Medeltida liv så tar vi reda på det!

Här erbjuder vi en visning med stort utrymme för dialog och styrning efter besökarnas frågor och intresse. Vi får en översikt över medeltiden, staden och människorna som bodde i den. Vi använder oss av taktila föremål under visningen, såväl kopior som äkta fynd från medeltiden som besökaren får hålla i.

Obs! Detta är en allmänt hållen visning i huvudsak. Vill man ha en mer djupgående visning på ett speciellt tema så kan man boka det separat. Kontakta bokningsansvarig via kontaktuppgifterna längst ner på sidan.

En stad full av liv

Lödöse var en gång en stad full av liv och rörelse. Människor från olika platser trängdes på de smala gatorna i staden, tillsammans med djur och handelsvaror. Det är ingen slump att Lödöse hamnade där det hamnade. Närheten till Göta Älv och att lätt kunna ta sig vidare inåt Skaraslätten eller norr mot Trondheim var en viktig förutsättning för Lödöses framväxt. Båtarna som kom hit var lastade med kryddor, tyger och oljor från fjärran länder. Båtarna som lämnade staden var i sin tur lastade med smör, kött, järn och trä. Och säkert en och annan pilgrim. 

Kungar, drottningar och Heliga Birgitta i all ära...

Under medeltiden fanns här kloster och hospital samt en kunglig borg där kungen och hans hov bodde i perioder. Drottning Blanka fick Lödöse i morgongåva av kung Magnus Eriksson år 1335, och de båda var i Lödöse flera gånger. Detta kungapar var nära vänner med vår kanske internationellt mest kända medeltida person - Heliga Birgitta. Även Birgitta var i Lödöse vid ett flertal tillfällen. 

Men det storslagna...

Det storslagna med Lödöse museum är dock inte de medeltida kändisarnas forna närvaro, utan snarare alla de föremål och vardagsting som Lödöseborna lämnat efter sig. Över en halv miljon fynd har hittats efter den gamla staden, och ett urval av dessa visas på museet. Här hittar du allt ifrån mynt, leksaker, vantar, skor, verktyg, svärd, lås, keramik, redskap,  personliga ägodelar med ägarens namn inristat och hemliga meddelanden! 

Alla dessa saker har en gång tillhört och använts av andra människor som hade sin stund på jorden i det medeltida Lödöse. Hur såg deras liv ut? Kom så upptäcker vi det tillsammans!

Information

Tid: 45 minuter

Kostnad: 800 kr

När: onsdagar och torsdagar kl. 9, 10 eller 11.

Hur många: max 30 personer. 

Visningar på engelska kan erbjudas efter överenskommelse. 

Vid visningar efter öppethållande och under helg tillkommer en extra avgift.

Våra visningar sker i samarbete med Stödföreningen för Lödöse museum.

Bokning och kontakt

Bokningsansvarig
Jessica Randén
E-post: jessica.randen@vgregion.se
Telefon: 010-441 43 83, mån-fre kl 9.00-14.30

Pedagog
Marie Schmidt
E-post: marie.schmidt@vgregion.se
Telefon: 0700-206336

Pedagog
Liselotte Öhrling
E-post: liselotte.ohrling@vgregion.se
Telefon: 0761-389603

Senast uppdaterad: 2021-09-09 13:47