Uti vår hage - en miniutställning

Sommarens utställning i Örtagården vid Lödöse museum tar sin utgångspunkt från den kända gotländska visan ”Uti vår hage” med sina sju sorters blommor - en medeltida bukett.

Uti vår hage, där växa blå bär. Kom Hjärtansfröjd...

Sommarens utställning i Örtagården vid Lödöse museum ”Uti Vår Hage” är en miniutställning om sju sorters blommor.  Utställningen tar sin utgångspunkt från den kända gotländska visan ”Uti vår hage”. I visan förekommer en typisk medeltida bukett. Salvia, krusmynta och hjärtansfröjd ingick dessutom i kyrkkvasten som kvinnorna förr hade med sig till kyrkan. I en äkta kyrkkvast skulle det vara sju örter.

Sju sorters blommor på Midsommarnatten

Sju sorters blommor skulle det också vara i buketten man plockade på midsommarnatten och lade under huvudkudden. Helst skulle man dessutom klättra över sju gärdsgårdar för att i drömmen få se vem man skulle gifta sig med.

I utställningen får man veta lite mer om blommorna som förekommer i visan och bakgrunden till seden att plocka sju sorters blommor på Midsommarnatten till ljudet av en vacker acapellaversion av visan. Välkommen till en rofylld, vacker och väldoftande upplevelse i sommar.

Uställningstexter finns på svenska och engelska.

Visas 18/6-24/9 2017.

Senast uppdaterad: 2017-06-29 14:54