Hur var det att bo i det medeltida Lödöse?

Gatorna var säkert trånga och smutsiga. Några av gatorna i Lödöse hade stenbeläggning, men de allra flesta hade träplankor man fick gå på. Det fanns gott om djur i staden, kor, katter, hundar, får, grisar kor och hästar.

Sopor slängdes rätt ut på gatan. I husen eldade man för att få ljus, hålla värmen och kunna laga mat. De flesta husen var byggda av trä med torvtak och en öppning där röken från elden letade sig ut. Fönster var för dyrt. Kyrkorna, som var byggda i sten och tegel, hade däremot fönster av glas i många färger och mönster. 

Bostaden bestod av flera hus byggda i en fyrkant runt en gård. Husen var byggda av plankor och bestod av bostadshus, verkstad/affär, ladugård och brygghus. Bostadshuset bestod ofta av ett enda rum med en eldstad i mitten. Här sov hela familjen och även pigan och drängen.

I verkstaden satt mästare, lärjungar och gesäller och arbetade. I väggen som vette ut mot gatan fanns en stor lucka: en bodlucka, som man kunde fälla upp och sälja sitt hantverk genom. I brygghuset tvättade man kläder och sängkläder. Hit kom ibland en bryggerska som bryggde öl.