Familjesöndag med tema djur

Söndag 28 maj kl. 11-15

Under medeltiden strövade många djur fritt i staden. Man hade nytta av dem både i livet och efter slakt. På museet finns många olika föremål gjorda av ull, ben, läder och horn. Man gjorde skor, kammar, instrument, leksaker mm. Vår arkeolog berättar om några av föremålen. Passa även på att träffa djuren som vi har på besök.

Perfekt för barnfamiljen!

På Lödöse museum finns det alltid något att göra för barnfamiljer. I Museiverkstan kan du pyssla och leka på egen hand. Man kan klä ut sig i medeltida kläder, pyssla, färglägga och rita och prova på att skriva med gåspenna. Det finns ett inrett medeltidshus att leka i, en bokhörna med litteratur och fakta och det finns klossar och pussel för mindre barn.

I museet finns en brygga och båt att klättra och leka i, en så kallad ”kogg”. Koggar var populära hos köpmännen på medeltiden eftersom de rymde mycket varor. Varorna lastades över i mindre båtar och roddes in till Lödöse där en tullskrivare tog betalt innan man fick lov att börja sälja.

Medeltid och pilgrimsresande

I utställningen Det medeltida Lödöse skildras livet och verksamheten i medeltidsstaden genom de hundratusentals fynd som gjorts vid de arkeologiska utgrävningarna. Speciellt för Lödösefynden är att det organiska materialet, t ex trä, läder och textil, är ovanligt väl bevarat.

Utställningen Pilgrim² blickar tillbaka på pilgrimsresandet historiskt och söker efter svaren på vilka drivkrafter som gör oss till pilgrimer, då som nu.

Fika i historisk miljö

I museets Café Alfhild fikar du i en trevlig miljö. Vår vision är att uteslutande sälja ekologiskt och/eller Fairtrade. Butiken erbjuder många souvenirer med historisk anknytning - smycken, hantverk, litteratur och leksaker. Vi har också ett lokalproducerat sortiment och närproducerade varor som ger anknytning till bygden.