Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kyrkorna och klostret

Glaserade golvplattor från St Olofskyrkans kor i Lödöse.

Under sin storhetstid hade Lödöse en betydande kyrklig funktion. Påven Nikolaus III kallade staden för Portus Scarensis, Skarastiftets hamn, år 1279. Lödöse var en genomrese- och utskeppningsort för pilgrimer likväl som romerska kyrkans sändebud.

Man har hittat lämningar efter åtminstone tre kyrkor från det medeltida Lödöse. Sankt Olofskyrkan när älvstranden, Sankta Mariakyrkan på klosterkullen, som senare blev ombyggt till ett dominikankloster, och Sankt Peders kyrka. Av dessa tre finns endast Sankt Peders kyrka kvar, dock är den nuvarande byggnaden från 1845. 

Sju sorters kyrkor och en plats i himmelen

 I offerstocken som står utanför Sankt Peders kyrka idag står att läsa;

"När Gamla Lödös stad
stod här i prakt och flor,
då bland dess kyrkor sju
jag ock var rik och stor"

 

Detta gör att det finns teorier om att det kan ha funnits sju kyrkor samtidigt i Lödöse under medeltiden, men i dagsläget har man bara hittat spår efter tre. Det var inte ovanligt att medeltida städer hade många kyrkor. Det kan delvis förklaras med att privatpersoner kunde bygga kyrkor, om man hade råd. Det var en säker biljett till både hög social status och en plats i himmelen.

Senast uppdaterad: 2017-03-03 14:30