Sömma, nåla, binda

Kärt barn har många namn, och tekniken som idag oftast kallas nålbindning har hunnit samla på sig en flera under sin mångtusenåriga historia. Nålbindning är ett mycket gammalt sätt att tillverka framför allt mindre plagg som vantar, sockor och mössor.

Nålbindning är tekniken där tvåtrådigt ullgarn på trubbig nål formar öglor, vilka läggs runt tummen och binds samman av garnstygn. Sömnadssättet är uråldrigt och har förekommit i hela Skandinavien.

Mot väder och vind

Tekniken gör att plaggen blir täta och lätta att valka. Att valka innebär att man bearbetar tyget så att det filtar sig. Detta gör ett plagg mer vind- och vattenbeständigt. Är det dessutom ullfett kvar i ullen så blir det mer eller mindre vattentätt.

Lödösevanten

Under en utgrävning längs med Långgatan i Lödöse 1972, hittade man en nålbunden vante från 1100-talet. Den är tillverkad av ett garn med en blandning av ull och nöthår för att bättre isolera mot kyla. Man kan anta att personen som tappade den fick ganska mycket skäll eftersom den ser ut att vara helt ny. Denna vante är enastående i sitt slag då den är ovanligt välbevarad.

Senast uppdaterad: 2017-06-29 17:15