Invigning av utställningen Dömd till döden

Tingbergs kulle

Lördag 17 mars

Lördagen 17 mars invigs utställningen Dömd till döden

En liten bit utanför Lödöse finns Tingbergs kulle, en plats med en otäck historia. Här fanns fram till 1857 Ale och Vättle härads avrättningsplats. I utställningen "Dömd till döden"får vi en bild av dödsstraffets historia och en inblick i några av de avrättningar som ägt rum på Tingbergs kulle. I utställningen visas också bödelsyxan och handfängsel som använts vid de sista avrättningarna.

Program för dagen

Kl.13 berättar osteolog Caroline Arcini om " Döden som straff"? Arkeologiska och osteologiska undersökningar av ett antal avrättningsplatser har lett till att vi kan se spår efter verkställande av dödstraff och avrättningar som skedde för mer än 500 år sedan. Dagens föreläsning presenterar resultaten från fem undersökta avrättningsplatser från det medeltida Sverige, om olika sätt att verkställa dödsstraff, och jämförelser med ett antal historiska fall.

Kl. 15 erbjuds visning på galgkullen strax söder om Lödöse. Samling i museets reception. Därifrån går vi en promenad eller tar bilen till angiven parkeringsplats.

De första avrättningarna vi känner till på galgkullen skedde 1313. På den tiden kallades platsen inte för Tingbergs kulle, utan för Ekeberg, precis som bostadsområdet i närheten av platsen heter idag.

E-post: E-postadress

Senast uppdaterad: 2018-02-06 14:26