Föredrag

medeltida bild

Medeltida klädedräkt, spånad med handen och hjärtat, och resan i en drottnings fotspår som blev en klänning - missa inte dessa spännande föredrag!

Kl. 11 
Handen och hjärtats kunskap - Spånad som kulturarv och modern praktik 
Anna Lindemark


Hållbarhet, tradition och terapi är nyckelord som ofta förekommer när vi pratar om textila hantverk idag. Vad innebär det att ägna sig åt handspånad i vår egen tid? Hur har hantverket fångats upp av nutida utövare, och hur kan man förhålla sig till det textila kulturarvet, trots att man inte längre får plats i sitt eget vardagsrum? Anna Lindemark berättar om kunskapsförmedling, rimligt orimliga material och hur en av våra äldsta tekniker tar plats i dagens slöjd- och historieutövande.

Kl. 13 
Ull och bladgull - den medeltida dräkten i bildvärlden och verklighet
Rickard Wingård

Rickard Wingård berättar om den medeltida klädedräkten utifrån medeltida manuskript. Men vad är det vi ser i böckerna egentligen? Rickard tar upp flera bevarade exempel av medeltida dräkter från Europa för att levandegöra de historiska källorna.

Kl 14
En modemedveten drottning -Katarina Jagellonica och hennes klänning
Victoria Enefors


För 450 år sedan blev den polska prinsessan Katarina Jagellonica Sveriges drottning. När Katarina lämnade Polen-Litauen hösten 1562 med sin make, hertig Johan, så tog hon med sig 113 klädesplagg. Victoria Enefors har sytt drottningens renässansdräkt och rest i Katarinas fotspår. På föredraget kommer Victoria berätta om skapandet av klänningen, och ni får höra den vackra berättelsen om den klänning vars resa började med en handfull glaspärlor i den stad där den polska prinsessan träffade sin Vasaprins.

Senast uppdaterad: 2019-04-08 10:50