Nålbindningskurs

Nålbindning

Tisdag 26 februari kl. 16-20

Nålbindningskurs

Detta är en kurs för dig som aldrig nålbundit tidigare. Vi går igenom en kort historik och grunderna i nålbindningen. Passa på att lära dig en av de äldsta textila teknikerna vi känner till, i en mysig miljö på Lödöse museum.

Sedan urminnes tider

Nålbindning är en utav de äldsta textila hantverken vi har belägg för. Det finns fragment kvar av nålbindning som är ca 10 000 år gamla! De tidigaste fynden verkar främst vara nät av olika slag, gjorda av växtfiber som till exempel hampa eller lin. Nålbindning har alltså förekommit under tusentals år och i nästan alla delar av världen. Under vikingatid och medeltid verkar tekniken ha varit populär i Norden, och då främst till att göra mindre plagg så som vantar och strumpor. Ett av de allra mest väl bevarade textila fynden som finns i Lödöse museums magasin är just en nålbunden vante.

 -  Det som är häftigt med vanten på Lödöse förutom att den är så otroligt väl bevarad, är att den verkar ha en lite annorlunda konstruktion från andra liknande fynd från denna tid, berättar Liselotte Öhrling. Den är gjord i två olika stygn, och det har jag bara hört om ett annat fynd som möjligtvis också är.

 I Sverige fick stickningen sitt genomslag först under 1500-1600-talen, då det kom hit via Danmark. Stickningens entré bidrog troligen till att den tidigare nålbindningen minskade i popularitet och faktiskt ”dog ut” på sina håll. Dock levde traditionen kvar lite här och var, bland annat i Värmland och i de norra delarna av Skandinavien där det bland annat tillverkades vantar med vackra broderier till festliga tillfällen.

Växer i popularitet

Det är en tydlig ökning av intresse och popularitet vad gäller hantverk i allmänhet, och det märks även när det gäller nålbindning, menar Liselotte.

- Sedan jag började nålbinda för sju år sedan så har jag märkt en enorm ökning och tillgång till kurser, material och människor som håller på med tekniken, vilket är väldigt roligt! Jag tycker väldigt mycket om att nålbinda, men jag tror nästan jag tycker ännu mer om att lära ut tekniken och dela med mig av kunskapen till andra. Det är något väldigt fint med att lära tillsammans och att dela ett intresse och nyfikenhet för något och samtidigt utvecklas, avslutar Liselotte med ett leende.

Begränsat antal platser. Kostnad 100kr.

Anmälan till Liselotte.ohrling@vgregion.se 

I samarbete med Stödföreningen för Lödöse museum

Kontakt och information

Programansvarig: Liselotte Öhrling
E-post: liselotte.ohrling@vgregion.se
Tfn: 0761-389603

Senast uppdaterad: 2019-02-19 08:43