Arkeologisk utgrävning - ta del av historien

skärslev i jorden

8-9 september

Dela historien med oss

Efter förra årets arkeologiska utgrävning i Lödöse när vi sökte efter den förmodade keramikugnen (som vi inte riktigt hittade, men troligtvis var brännande nära) så ger vi oss på nästa jakt som kommer att bli minst lika spännande! Följ med och dela historien med oss i realtid genom att besöka utgrävningen och ta del av fynden som kommer fram på plats.

Ett ovanligt fint golv

En av de första lämningarna vår numera pensionerade antikvarie Sonia Jeffrey råkade på när hon började jobba här på Lödöse musuem för över trettio år sedan, var ett fint lagt tegelgolv. Sådana golv är ovanliga i borgerliga miljöer från medeltiden, och sedan dess har man då och då diskuterat om vilken funktion detta golv kan ha haft. Varken Sonia eller andra på museet har kunnat släppa det där tegelgolvet ur tankarna, så nu tänkte vi lyfta på locket och ta en närmare titt för att försöka klura ut vad det kan vara. Kan det varit ett helgeandshus, alltså en slags vårdinrättning med kombinerad ålderdomshem, sjukhus och fattigstuga? Eller har golvet varit en del av en kyrklig institution? Ett värdhus? Det vill vi ta reda på!

Guidade visningar och fyndtvätt

Under hela helgen kommer vi att erbjuda guidade visningar vid utgrävningen. Det kommer även finnas möjlighet att tvätta fynd och vara med att gå igenom jordhögar för att se så det inte ligger några gobitar kvar som missas.

Mer information om program och platsangivning kommer senare.

8-9 september kl 11-15

Ett kulturevenmang som förenar

Grävningen är en del av det rikstäckande evenemanget Kulturarvsdagen som samordnas av Riksantikvarieämbetet. Det är i sin tur en del av de europeiska kulturarvsdagarna, European Heritage Days, som är det mest firade gemensamma kulturevenemanget i Europa.

Läs mer om Kulturarvsdagarna hos Riksantikvarieämbetet genom att klicka här.

Kontakt och information

Programansvarig: Liselotte Öhrling
E-post: liselotte.ohrling@vgregion.se
Tfn: 0761-389603