Kata Gård i Varnhem - från utgrävning till utställning

Arkeologisk utgrävning

Torsdag 7 mars kl. 18

Maria Vretemark berättar om Kata Gård i Varnhem – från utgrävning till utställning

Varnhem innan munkarna kom

År 2005 startade Västergötlands museum ett arkeologiskt utgrävningsprojekt ”Varnhem innan munkarna kom”. På kullen bakom klosterområdet påträffades ruinen av en av Sveriges äldsta kyrkor. Den byggdes på vikingatiden som en privat gårdskyrka på storgodset Varnhem. Gravplatsen runt om rymmer flera tusen gravar. Här började man begrava sina döda enligt kristet gravskick redan på 900-talet. Spåren i jorden, kyrkoruinen och gravarna vittnar om en mäktig familj med kontakter ut över hela Europa. Tack vare en runristad gravsten känner vi namnen på några av dem – Kata, hennes man Kättil och hennes bror Torgils.

Kristna vikingar i Varnhem

Kyrkoruinen har fått ett skyddande tak som samtidigt är en permanent besöksanläggning. Här finns utställningen ”Kristna vikingar i Varnhem” som berättar om Västergötland på vikingatiden, om kristnandet, om resorna västerut, om Katas stora gård och om människorna som levde här för 1000 år sedan.

Gratis. I samarbete med Stödföreningen för Lödöse museum.

Senast uppdaterad: 2018-11-26 13:36