Kulturarvsdagarna

Lördag och söndag 9-10 september kl 9-15

Upplev en arkeologisk utgrävning av den medeltida staden Lödöse! Och vem vet, kanske kommer just du vara med om att upptäcka en keramikugn från hundratals år tillbaka i historien?

Unikt tillfälle

Missa inte ett unikt tillfälle att uppleva en arkeologisk utgrävning i Lödöse, något som är väldigt sällsynt. Senast det grävdes i Lödöse var tio år sedan då man under en forskningsgrävning letade efter en glashytta.. Denna gång söker vi en keramikugn, och inte vilken som helst...

Den första keramikugnen i Norden?

Efter kemiska analyser av leran i området, har vi kunnat konstatera att flera typer av keramik har tillverkats i Lödöse under medeltiden. Vissa ledtrådar pekar mot att en keramikugn borde finnas i området vi nu har fått möjlighet att undersöka. Om vi hittar den kommer det att vara första gången i Norden som en keramikugn påträffas i en medeltida stad.

Var, när och hur

Vad: Den arkeologiska undersökningen i Lödöse under Kulturarvsdagen är öppen för allmänheten med prova på-aktiviteter och publika visningar under lördag och söndag.

Plats: Lödöse. Grävningen sker cirka 600 meter från Lödöse museum, vid Nygårdsvägen 2 i Lödöse. Gratis parkering finns vid museet. Om man åker kollektivt så stannar bussen vid hållplatsen Lödöse museum. När man står vid museet eller hållplatsen så ser man en Ica butik som ligger på Klostergatan. Man passerar butiken och följer gatan cirka 200 meter till en t-korsning, och hittar utgrävningsplatsen strax till vänster i korsningen i en skarp kurva.

Datum och tider:
Visning lördag och söndag 9 och 10 september klockan 14.00.
Prova på-aktiviteter, lördag och söndag 09.30-13.30.

Både barn och vuxna är välkomna!

Senast uppdaterad: 2017-07-04 14:30