Galgbackar och avrättningar

Söndag 15 oktober kl 13-15.30

De sista avrättningarna

Den 22 april 1857 samlades tusentals människor vid Tingbergs kulle strax söder om Lödöse. Det skulle uträttas två avrättningar denna dag. Karl Gustav Björk och Anders Daniel Nattsén deltog 1854 i ett brutalt postrån som slutade med mord och grov misshandel. För detta skulle de betala med sina liv.
För att uppmärksamma att det är 160 år sedan dessa sista avrättningar i år har vi bjudit in Niklas Ytterberg, antikvarie på Länsstyrelsen och expert på avrättningsplatser i Västsverige. Han berättar om galgbackar och avrättningsplatser i Göta älvdalen. Därefter tar vi våra egna bilar bort till Tingbergs kulle och promenerar upp till galgbacken där vår guide berättar om de sista avrättningarna där. 

Det är våra huvuden som fallit för den

Yxan som användes denna dag i april såldes på 1930-talet på auktion. Dåvarande museichefen i Alingsås, Anna Norlander, var närvarande vid auktionen liksom chefen för Göteborgs naturhistoriska museum. Båda ville köpa yxan, men Anna sa;

Snälla intendenten, låt oss få köpa yxan. Det är faktiskt våra huvuden som fallit för den.


Yxan följde med Anna till Alingsås museum där den finns än idag. Lödöse museum har lånat in den tillfälligt, och yxan kommer att visas upp på museet från denna dag och ett år framöver.

Kl 13-14 Niklas Ytterberg håller föredraget "Galgbackar och avrättningsplatser i Göta älvdalen"..

Kl 14.30-15.30 Visning på Tingbergs kulle. 

Välkomna!

Kontakt och mer information

Programansvarig: Liselotte Öhrling
E-post: E-postadress
Tfn: 0761-389603

Senast uppdaterad: 2017-09-21 15:07