Mårten Gås

Lördag 11 november kl 11-16

Mat, dans och föredrag

Kom och fira Mårtensmäss med oss!

Vi har äran att presentera Daniel Serra, arkeolog som forskat på historisk matkultur. Kom och lyssna på hans föredrag där han berättar mer om medeltida mat!

Något av det viktigaste i vårt liv är maten. Vi möts, minns och uttrycker oss genom mat. Matkultur låter oss förstå och uppleva vår omvärld. Maten är därför även ett kraftfullt verktyg för att förmedla förståelse och kunskap om förfluten tid.

                                                            ~ skriver Daniel Serra på sin hemsida

Under dagen kommer du kunna smaka på mat efter medeltida recept och det kommer även bjudas upp till dans - du hänger väl med!

Vi återkommer med klockslag för dagen.

Den ofrivillige biskopen

Den helige Martinus var en man som levde på 300-talet. Han var en romersk soldat från det område som idag är Ungern. Enligt sägnen så ville invånarna i staden den franska staden Tours göra Martinus till biskop, men det ville inte han själv. Den 11 november år 371 gömde sig därför Martinus bland gässen, men de kacklade och avslöjade honom så han blev utsedd till biskop i alla fall. Gässen åts som straff för att de avslöjat honom.

Mårtensafton sedan medeltiden

Mårtensafton är en högtid som firas den 10 november, men högtidsdagen var från början Mårtensmässan den 11 november. Man brukade fira denna dag i hela Sverige, men nuförtiden är det vanligast att man firar i Skåne och delar av Blekinge.

Viktigt denna dag är maten, och på menyn står svartsoppa, gås och skånsk äppelkaka. Denna meny skapades under 1850-talet i Stockholm. Innan den "nya" menyn fick spridning så åt man lutfisk till förrätt, gås och sedan risgrynsgröt till efterrätt.

Kontakt och mer information

Programansvarig: Liselotte Öhrling
E-post: E-postadress
Tfn: 0761-389603

Senast uppdaterad: 2017-09-20 12:28